salam..rini aku nak post entri pasal masakan plak..arini aku terlebih rajin..tetibe rase nak memasak..aku ni memang terror masak..cume malas je nak nunjuk2..ahahaha..gile perasan..kiding2..nak tau pe yang aku masak rini??haaaaa..tengok gamba..mesti korunk tauuu..first time aku masak ni tau..main hentam je..nasib bek jadik..nak tau nape jadi???sebab aku kan memang terror memasak..ahahahaha..
tadaaaaaaa..SIPUT SEDUT MASAK LEMAK CILI PADI..mabeleeessssss
nieyh aku bagi resepi die..
Bahan-Bahan:
3 kilo siput sedut (potong bahagian ekornye)
3 kilo siput sedut (potong bahagian ekornye)
30 biji cili api (ikut selera anda)
1 inchi kunyit basah
1 helai daun kunyit
7 biji bawang merah
1 batang serai
2 biji kelapa (ambil santan sahaja)
2 Sudu besar garam (ikut sesedap rasa)
5 batang keladi berserta isi (direndam bersama garam agar hilang gatal)kmudian direbus (jgn terlalu masak)
Cara:
1.Siput hendak lah dipotong bahagian ekornye jgn telalu pendek.
2.Tumbuk kunyit basah dgn sedikit garam,cili api,halia,bawang merah dan bawang putih tumbuk hingga lumat.Kmudian ketukkan serai.
3.Setelah kesemua bahan tdi telah lumat.
4.Masukkan santan dan semua bahan ke dalam periuk.buka api sederhana.
5.Masukkan siput yg tlh dibersihkan tadi.tunggu sehingga mendidih
1 inchi kunyit basah
1 helai daun kunyit
7 biji bawang merah
1 batang serai
2 biji kelapa (ambil santan sahaja)
2 Sudu besar garam (ikut sesedap rasa)
5 batang keladi berserta isi (direndam bersama garam agar hilang gatal)kmudian direbus (jgn terlalu masak)
Cara:
1.Siput hendak lah dipotong bahagian ekornye jgn telalu pendek.
2.Tumbuk kunyit basah dgn sedikit garam,cili api,halia,bawang merah dan bawang putih tumbuk hingga lumat.Kmudian ketukkan serai.
3.Setelah kesemua bahan tdi telah lumat.
4.Masukkan santan dan semua bahan ke dalam periuk.buka api sederhana.
5.Masukkan siput yg tlh dibersihkan tadi.tunggu sehingga mendidih
7.Masukkan keladi yg telah direbus tadi.Kacau hingga rata.
8.Biarkan kuah tadi mendidih dan sedia utk dimakan.siap.
rugi oooo kalu x cube..senang je pon..men campak2 je..pastu da.siap..hehehehe..keyh ar chauuu..
8.Biarkan kuah tadi mendidih dan sedia utk dimakan.siap.
rugi oooo kalu x cube..senang je pon..men campak2 je..pastu da.siap..hehehehe..keyh ar chauuu..
0 comments:
Post a Comment