ari nie mcm nak post pasal makanan favorite aku LAKSA PENANG..hehehe..tah nape tah aku suke sgt5 mkn bende alah nie..tp belah utara punyer la..kalu johor tu aku xbape suke sbb ape tah..tp mmg xley masuk..hehehe..aku suke mkn laksa nie semenjak aku kne paksa mkn ngan sepupu aku..time tu form 1 kot..sampai muntah2 aku mkn sbb bau ikan..tp semenjak tu aku jadi ketagih plak..kalu mkn ari2 pon xpe..hehehe..bawah nie aku ade post kn resepi die..hehehe...
Bahan-Bahan :
1 kg laksa (dicelur)
1 kg ikan kembung
2 batang bunga kantan
5 keping asam gelugur
10 biji cili padi
1 tangkai daun kesum
2 sudu besar otak udang
2 batang serai (diketuk)
4 liter air
2 biji bawang besar (dihiris)
Garam secukup rasa
1 biji timun (dihiris)
sedikit daun salad (dihiris)
4 biji telur rebus
Cara:
1)Rebus ikan kembung hingga lembut.
2)Buangkan tulangnya & kisar isi ikan hingga halus.
3)Masukkan bawang besar, bunga kantan, serai, daun kesum, cili padi, cili kisar, asam gelugur, otak udang & air ke dalam periuk.
4)Biarkan mendidih selama 20 minit.
5)Kemudian masukkan isi ikan, garam & masak lagi selama 10 minit.
4 comments:
x minat mam laksa
tp still nampak sdp ;DD
uih...mmg sedap bkn nmpk je..
cube la..hehehe
^_^
peh..sedapnya..lapar la plk..huhu=o
hehehe..try la.. ^_^
Post a Comment