TenTaNg Aku!!

My photo
aku adalah aku..aku bukan kau..kau bukan aku..sooo layaaaannnn..

Saya SAYANG Kawan Saya:-

.::BloG TaBikaku::.

TABIKA KEM TERENDAK
meyh la singgah

Masalah Jerawat Kembali Lagi..Hoooo..

masih dalam mood sedih..tapi biarkan je la..nak wat camne kan kalu orang da tak ingin..rini nak share petua ilangkan jerawat..nieyh aku cari kat web orang...maybe tuan web tu tak marah..sebab aku nak simpan untuk tatapan aku..sharing is caring right???hehehe..

Petua 1 : Ambil sedikit asam jawa dan beberapa inci kunyit hidup . Tumbuk kunyit itu dan campurkan dengan asam jawa dan sedikit air . Setelah campuran itu sebati, sapu ratakan ke seluruh muka anda . Biarkan kira-kira 20 minit . Kemudian ketika anda mandi , basuhlah dengan bersih . Jika selalu diamalkan , muka anda akan sukar ditumbuhi jerawat dan kulit menjadi lebih halus .


Petua 2 : Campurkan air limau nipis dengan satu sudu minyak masak . Sebelum tidur , sapukan campuran tadi ke seluruh muka anda. Sekiranya anda merasa pedih , itu hanya sementara . Esoknya , ambil beberapa keping asam gelugur (asam keping) dan rendam dalam air panas . Setelah sejuk atau suam , basuhlah muka anda dengan air itu . Ambil asam dan gosokkan ke seluruh muka anda . Kuatkan gosokan anda pada tempat -tempat yang berparut. Bairkan beberapa minit , kemudian basuh dengan air biasa. InsyaAllah , muka anda akan menjadi licin dan bersih.


Petua 3 : Campur bedak sejuk dengan garam dan air asam jawa. Selawat pada Nabi 3 kali. Sapukan di muka dan di tempat jerawat. InsyaAllah, jerawat akan beransur hilang.


Petua 4 : Hilangkan jerawat dengan sebungkus daun teh (masih hijau). Didihkan kemudian lekatkan ke jerawat.


Petua 5 : Bersihkan muka. Kemudian cuci dengan air kelapa tua. Biarkan ia kering sendiri. Bilas dengan air bersih. Amalkan 3 kali seminggu.


Petua 6 : Sejukkan sedikit kanji nasi. Sapukan pada jerawat dan biarkan ia kering di muka. Cuci dengan air suam. Amalkan setiap hari sehingga jerawat berkurangan.


Petua 7 : Basuh muka dengan air basuhan beras. Setelah kering cuci dengan air bersih. Amalkan selalu.


Petua 8 : Campurkan putih telur (ayam lampung) bersama satu sudu tepung jagung dan minyak zaitun. Gaul rata dan kemudian sapukan ke seluruh muka. Biarkan sehingga kering dan kemudian bilas dengan air suam. Ia elok untuk kulit bermasalah dan boleh membantu mengatasi jerawat. Amalkan 2 kali seminggu.


Petua 9 : Sapukan sedikit larutan tepung kanji bercampur air di sekeliling jerawat yang timbul. InsyaAllah ia akan membantutkan pertumbuhan jerawat tanpa sebarang parut.



ade sape2 yang da terai salah satu petua ni?berkesan tak??

8 comments:

yusuf mujahidin ™ said...

org kate..
kalo ade jerawat...
petua paling mujarab ialah time tgh hari panas
sembamkn muka ke jln tar. amalkn setiap hari selama seminggu.

cubalah sendiri. garnier

kodok hijau the ghost writer said...

petua balik mudah dan cepat .. gosok pakai ..kertas pasir.. hahahaha



nota tapak kaki: wakakakaka. jgn marah gurau jer

PKG Kampung Gelam said...

selalu basuh muka je...confirm x de tumbuh jerawat. satu lagi, kalau tumbuh jerawat tu, jgn nak duk gatal picit.

Mesintaip: said...

Petua 10 : Guna kertas pasir...hehehe

mior said...

guna berus dawai ngan sabun fab!!!
konfem brkesan..
ehekk..

A person on Earth said...

Gunalah T3....hikhikhik.....aku pon wak dek ngan jerawat nie....wakakakka


http://blogger-heart.blogspot.com/

http://thetripledots.blogspot.com/

eiela said...

banyaknya petua ttg jerawat, nice info.

Nur Akalily Syazwan said...

heheh,,,ade satu petua lagi..gesek muke kat ats jalan..kompom hilang jerawat n muke2 skali taw,,heheh

Total Pageviews