TenTaNg Aku!!

My photo
aku adalah aku..aku bukan kau..kau bukan aku..sooo layaaaannnn..

Saya SAYANG Kawan Saya:-

.::BloG TaBikaku::.

TABIKA KEM TERENDAK
meyh la singgah

erm...merajuk ke???


aiiiii..salam...korunk pose???jangan monteng tau..hehehe..rini aku cam tak de mood skit la...sebab pe???sebab ucukk aku merajuk...huhuhu..malam tadi de kejadian sentap menyentap okies..huhuhu..sengal tol..last2 die yang merajuk..sangat comeyh okies...kalu korunk nyampah+meluat..sile2 la muntah yer..then batal pose korunk..hahahaha..padan muke..dengki ngan aku nape..bio la die nak merajuk..huhuhu...ok2..maaf..back to my story...maybe memang salah aku kot...gatal2 g ungkit+emo=sentap bebanyak sangat nape plak..hehehe..saje nak memanje di malam ari..tapi len yang jadi..hehehehe...



tak pe la...kiteorang majok2 nieyh jup je pon..majok manje..hehehe..best2...skunk nieyh aku ngah men ym ngan die..hehehehe...die ngah blaja tapi aku dok kaco lagi an..pe punye awek la nieyh kan..hehehehe...nieyh aku de sertakan cara nak memujuk...ceyh2..cam aku ekot plak tips tu..hehehe...

Kenapa merajuk?

Sebelum kita mengetahui cara untuk memujuk ini, kita harus tahu apakah menyebabkan seseorang itu merajuk. Seseorang itu merajuk disebabkan atas beberapa sebab.

1. Cemburu

Ya, ini merupakan faktor utama kenapa si Dia merajuk. Dia cemburu disebabkan ada sesuatu yang cuba mengambil anda dari dirinya. Seperti kawan-kawan, pekerjaan, keluarga dan sebagainya.


2. Tidak dapat apa yang diinginkan

Si Dia menginginkan sesuatu dari anda, tetapi anda tidak memberikannya. Sebagai contoh, Si Dia ingin memakan burger (kenapa pasal burger pulak ni?), tetapi anda tidak mahu, dan anda ingin makan benda lain. Jadi, si Dia pun merajuk sebab dia hendak jugak makan burger. Payah jugak ni.


3. Orang lain lebih hebat dari dia

Adakalanya dia akan merajuk untuk mendapatkan perhatian dari anda. Dan kadangkala, si Dia merajuk disebabkan ada sesuatu yang membuatkan dia berasa marah dan tidak selesa. Untuk mengubat perasaan dia itu, dia perlukan anda disamping dirinya tetapi dengan cara yang sangat berbeza — merajuk.


Bagaimana nak pujuk?

Ok. Sekarang ini kita sudah mengetahui sebab kenapa si Dia boleh merajuk. Dan sekarang bagaimanakah cara untuk memujuknya. Diingatkan, tips-tips ini bukan langkah-langkah untuk memujuk, cuma sebagai panduan atau tips sahaja.


1. Terangkan perkara sebenar

Adalah lebih mudah berkata benar dari berdusta. Ceritakan kepada si Dia apa yang berlaku pada anda dan tanya pada si Dia kenapa dia merajuk. Berterus teranglah dalam perhubungan anda. Janganlah berselindung. Dengan mengwujudkan budaya bertanya dan berkata benar ini, dapat mengeratkan perhubungan kerana, anda mengambil berat si Dia. Ini juga bermaksud anda menunjukkan bahawa anda menyayangi dia.


2. Bertolak ansurlah dan bijak dalam membuat keputusan

Memang sukar untuk kita bertolak ansur tetapi tidak bermakna kita kalah sekiranya kita mengalah. Dalam situasi sebegini, anda haruslah bijak dalam membuat sesuatu keputusan. Sekiranya si Dia merajuk dan anda tidak berjaya memujuknya, gunakan gaya anda yang tersendiri dalam memujuk hatinya. Dengan ini, anda kelihatan bijak dalam membuat keputusan.


3. Ucapkan kata-kata “manis”

Manis tidak semestinya manis bukan? Ketika si Dia tengah merajuk, cuba anda bergurau senda dengan dia dengan menggelarkan si Dia, “bucuk”, “comot”, “manje” dan sebagainya. Dalam pada itu, selit-selitkan ayat-ayat power anda dalam perbualan tetapi masih mengekalkan perkataan-perkataan manis seperti yang saya sebutkan tadi.

4. Nyanyikan lagu buatnya

Haa, tips ini merupakan bagi saya tips yang paling ultimate. Kalau ditanya, berapa ramai yang sanggup nyanyi untuk kekasihnya? Pernah tak anda menyanyikan lagu untuk kekasih anda? Mungkin jawapannya ramai yang mengatakan tidak. Sekiranya anda pernah dendangkan lagu untuk kesayangan anda. Dan mungkin anda boleh berkaraoke di dalam phone? Berduet bersama-sama? Why not? Adakah si Dia akan tersenyum dan ketawa? Sudah pasti ya. Kerana dapat mendengar suara buah hatinya menghiburkan dirinya. Tidakkah ianya menggembirakan? Sudah pasti senyuman terukir di bibirnya.


Hehe, kelakar juga tips-tips ni kan, aku copy 'n' paste je pon..hehehehe...SELAMAT MENCUBA..

notakakiygkecikcomeyh->cukkk..jgn majok lelame keyh..ntie muncung tu jadi cm cencurut..hehehe...lebiu...

11 comments:

cikYANchoco said...

pujuk jer la dia...

hidayah said...

huh, selamat mencuba..

eh tetiba plak hihihi =)

pujuk pujuk cepat...

Tam said...

Kepale panas.

SwEeTFoResT said...

cikyanchoco->hehehehe..yer..

hidayah->hehehe...ngah try nieyh..

cuk->hehehe..g rendam dlm air sejuk..ntie x pnas la...hehehe..

yoro okino said...

huh kena yg senang
sume mkn..
kena yg laki ssh mkn pujk
penat weiii!!
terangkan hal sebenar 10 kali pon..mcm tu jer..huh~~

ayampinko said...

kalau wa wa lempang jer lelaju..ehehhe

SwEeTFoResT said...

yoro okino->hehehe..tue la..naseb sweet dpt yg senang pujuk..hehehehe..

ayampinko->huhhh..lame lu x singgah sni..lu yg ptot kene lempang...

mira amair said...

Ceq kuat majuk..dia plak jnis xmau pujuk..lantak ko la nak majuk ke tak katernya..
macam mana tu?
nak kena majuk kuasa 22 plak ke?
heeeeee...

yAtie -sB- said...

lelaki merajuk minta dipujuk :)

slmt memujuk..

Afiq said...

Hehe.. Nice tips.. Bole la cba tgk.. Hehe..

SwEeTFoResT said...

mira->hehehe..yg tu sweet pon xtau la...kalu kuase 22 pon die xpjok cmne??wt kite lg sakit ati je..huhuhu...

sis yatie->hehehe..yer..tengs kak..

afiq->hehehe..cube la..mesti sonok..huhu...

Total Pageviews