TenTaNg Aku!!

My photo
aku adalah aku..aku bukan kau..kau bukan aku..sooo layaaaannnn..

Saya SAYANG Kawan Saya:-

.::BloG TaBikaku::.

TABIKA KEM TERENDAK
meyh la singgah

Kasih dan sayang...

Pada suatu hari di sekolah..seorang murid bertanya kepada gurunya..ketika itu guru tersebut sedang mengajar mengenai kasih sayang..

Pelajar:"cikgu, macam mana kita nak pilih seseorang yang terbaik sebagai orang yang paling kita sayang? Macam mana juga kasih sayang itu nak berkekalan??"

Cikgu:"ok kamu ikut apa yang cikgu suruh.kamu pergi ke padang,kamu berjalan di atas rumput sambil memandang rumput di depan kamu, Pilih yang PALING cantik tanpa menoleh ke belakang lagi walau sekali. Dah petik rumput yang PALING cantik, bawa ke kelas."

Apabila pelajar tersebut pulang ke kelas, tiada sehelai rumput pun di tangannya. cikgu bertanya "kenapa tiada rumput yang dipilih??"

Pelajar:"tadi masa saya berjalan, saya carilah rumput yang cantik, memang ada banyak yang cantik tapi cikgu kata petik yang paling, maka saya terus berjalan ke depan sambil mencari yang paling cantik tanpa menoleh ke belakang lagi. tapi sampai di penghujung padang, saya tak jumpa pun yang paling cantik. Mungkin ada di antara yang di belakang saya tadi rumput yang paling cantik tapi dah cikgu cakap tak boleh menoleh ke belakang semula, jadi tiada lah rumput yng boleh saya petik."

Cikgu:"ya, itulah jawapannya. Maknanya apabila kita telah berjumpa seseorang yang kia sayang, janganlah kita mencari lagi yang lebih baik dari itu. kita patut hargai orang yang berada didepan kita sebaik-baiknya. jangan kita menoleh ke belakang lagi kerana yang berlaku tetap da berlaku. semoga yang berlalu tidak berulang lagi, dan ingatlah orang yang paling kita sayang itulah yang paling cantik dan paling baik. walaupun nak ikutkan banyak lagi yang cantik dan baik seperti rumput tadi..

notadikakiblog->so..jangan la memilih sangat..renung2kan dan selamat beramal..

0 comments:

Total Pageviews