TenTaNg Aku!!

My photo
aku adalah aku..aku bukan kau..kau bukan aku..sooo layaaaannnn..

Saya SAYANG Kawan Saya:-

.::BloG TaBikaku::.

TABIKA KEM TERENDAK
meyh la singgah

Manis Seperti Gule

olaa..wasup2..hehehe..sory lorh lame da tak update entri..bizi skit..ehehehe..okeyh tipu..aku benonye ade kat umah along..so skang nieyh baru dapat nak luangkan mase tuk blog aku nieyh..rindu ouhhh kat korunk..hehehe..korunk rindu aku tak??huhu..okeyh tak yah jawap la soklan cepumas tu..hehehe..banyak cite aku nak stori kat sini..tapi tunggu dulu la..sebab gambar lom dapat lagi..huhhhh..saba keyh..hehehe..so layan berite dulu..huhu..

Realiti 'ketaksuban' gula

 

ANDA suka makanan manis? Jadi, jangan terkejut jika ada yang mengatakan bahawa anda kelihatan lebih tua daripada usia sebenar! Ini bukan kritikan tidak berasas. 

Pakar dermatologi terkemuka dunia, Dr. Nicholas Perricone telah berkali-kali menekankan bahawa gula adalah perosak keremajaan kulit. 

Lebih tepat, gula mampu memecutkan kadar penuaan manusia tanpa disedari. Dalam satu temu ramah bersama ensiklopedia dalam talian Discovery Health, beliau menjelaskan bahawa pengambilan gula atau makanan tinggi gula boleh membinasakan tahap keanjalan dan fleksibiliti kulit. 

Sewaktu proses pertukaran karbohidrat kompleks kepada gula berlaku di dalam tubuh, paras gula dalam darah meningkat. Pada ketika ini, proses glycation bermula. Dalam proses tersebut, molekul-molekul gula akan melekat pada kolagen dan menyebabkan kulit menjadi kurang fleksibel dan liat. 

Selain kolagen, molekul gula juga melekat pada tulang, arteri, ligamen dan urat-urat termasuk otak, sekali gus menyumbang kepada kemerosotan sistem organ yang lain. Jadi, semakin banyak gula yang diambil, semakin kerap proses glycation berlaku di dalam tubuh. Keadaan itu akhirnya mengakibatkan kulit sukar kembali ke keadaan asal selepas diregang.

tambah pengetahuan masing-masing..huhu..baca lagi kat sini..

aku kot termasuk cam kat atas nieyh..ari-ari minum air manis2..susah nak minum air suam atau name lain nye air putih yang suci tu..hehehe..da la..nak g jenguk2 kawan len jup..nanti aku update pasal aku + die = genting..hehehehe.. chau..

6 comments:

sophie said...

Bahyanye gula..kena kurangkan nie

nadiah_abdllah said...

hee.. nasib baik saya tak suka manis.
;)

nabilah_2908 said...

ambil lah gula berpada2....opss...hari ni belum tenguk lagi air 0...dari pg td..coffemix...lunch slurpee....huhu.. ;)

jom ke APA KATA HATI pulak,
IKHLAS KE - PART 2

SwEetForEst said...

nadiah->hehehe..bagus2..jgn suke manis2..tp slalu kne wt muke manis..hehehe..

^___^

SwEetForEst said...

sophie->haaaaq..tu la..sweet pon kne jln kn gerak gempur nieyh..hehehe..

^___^

-haLi3isa a.k.a L3ha, hsr- said...

makanya meh kurangkan manis dalam makanan, tambahkan manis dalam senyuman~~~~

Total Pageviews